item.Title

Fase 1: Ziekmelding

Je werknemer heeft zich ziekgemeld en werkt voorlopig niet. Op deze pagina lees je hoe je nu het beste

tot steun bent en hoe je de komende periode samen goed tegemoet gaat.  

Aannemer Jan: “Bij een ziekmelding toon ik altijd interesse. Zodat iemand even zijn verhaal kan doen. Je merkt dat dat gewaardeerd wordt. Ik wil natuurlijk weten wat er speelt. Tegelijkertijd probeer je daarbij niet nog meer stress te veroorzaken. We moeten het hebben over het werk, maar mijn opening is altijd persoonlijk.”

Klik op elke tip voor uitleg en praktische checklists.

Het begint met een goed gesprek

Met duidelijk werkafspraken nu, schep je de voorwaarden voor prettig contact in elke volgende fase. Spreek bijvoorbeeld af welke contactmomenten je vanaf nu inplant, of en hoe je collega’s informeert en of de werknemer betrokken wil blijven bij lopende zaken. Benadruk dat jullie beiden verantwoordelijk zijn voor het nakomen van deze afspraken.  

Zijn de klachten werkgerelateerd?

Informeer of de werknemer denkt dat de klachten te maken hebben met het werk. Zo ja, vertel het de bedrijfsarts. Als de klachten met een privésituatie te maken hebben, kun je vragen of de werknemer wil dat jij meedenkt. Onderzoek laat zien dat zo’n aanbod op termijn het wederzijds vertrouwen groter maakt. 

Zorg in dit gesprek dat je: 

  • Geen aannames doet, maar open en geïnteresseerde vragen stelt: 'Hoe zie je dat voor je?', 'Wat kunnen wij voor je doen?'; 
  • Niet de hele tijd zelf aan het woord bent en ruimte aan de werknemer geeft; 
  • Laat zien en merken dat je echt luistert; 
  • Gemaakte afspraken aan het einde samenvat. 
In gesprek: checklist ziekmelding

Vertel het doel van het gesprek en gebruik de (geprinte) checklist als kapstok. Zo weet je zeker dat je niets vergeet. 

Geef woorden aan je waardering

Uit onderzoek blijkt dat werknemers zich gesterkt voelen door emotionele steun van de werkgever. Bedenk daarom vooraf hoe je begrip of waardering naar je werknemer kunt uitdrukken. Daarmee verbetert jullie relatie en het wederzijds vertrouwen: en dat kan helpen bij herstel. Je kan bijvoorbeeld zeggen: 'Laten we vooral kijken naar hoe je beter kan worden, en beter blijft, want ik waardeer wat je voor ons doet'. 

Zo houd je rekening met de aandoening: Wat een werknemer precies nodig heeft, hangt ook samen met de reden van zijn verzuim. Een werknemer die herstelt van hersenletsel kan behoefte hebben aan minder prikkels. Maar iemand die fysiek overbelast is, bied je eerder ergonomische aanpassingen. En een medewerker die chemo ondergaat, vindt werk misschien een fijne afleiding, maar dan wel op zelfgekozen dagen.

Lees hier over belangrijke aandachtspunten bij vijf veelvoorkomende aandoeningen. 

Bied praktische hulp

Kijk realistisch naar de werktijden. Is het echt nodig dat je herstellende collega elke ochtend stipt om 8.15 binnenloopt? Vraag je af waar je flexibiliteit kunt bieden. Door mee te denken, kun je eenvoudig bezoeken aan het ziekenhuis helpen inpassen, bijvoorbeeld.  

Zo bied je praktische hulp: 
Welke ondersteuning je precies kunt bieden, hangt natuurlijk af van je organisatie en de aard van de werkzaamheden. Maar denk bijvoorbeeld aan: 

  • tijdelijk taken overdragen aan collega’s; 
  • thuiswerken mogelijk maken; 
  • flexibel starten: een werknemer die moeilijk opstart, verzuimt niet meer de hele dag als je afspreekt dat hij op lastige dagen ook om 10.00 uur mag beginnen. 
Schakel professionele hulp in

Neem contact op met de bedrijfsarts. Deze arts is speciaal opgeleid om ziekte te vertalen naar de mogelijkheden om te werken – ook als het gaat om psychische klachten. Hoe eerder je de bedrijfsarts inschakelt, hoe beter. Ook de verzuimverzekeraar kan meedenken, als je een contract met ze hebt. 

Zo zijn er meer deskundigen op het snijvlak van werk en gezondheid. Hier lees je wat ze voor je kunnen betekenen. 

Deze video's helpen je goed te reageren in deze fase. De eerste video geeft tips over hoe je emotionele ondersteuning biedt rondom de ziekmelding en de tweede video laat zien wat de grootste valkuilen van dit gesprek zijn.

Zo reageer je op de ziekmelding

Let op deze valkuilen

Logo Amsterdam Umc Zonmw Logo Footer Img 3 (2)