item.Title

Fase 5: Nazorg

Je werknemer is al een tijdje weer aan het werk. Op deze pagina lees je hoe je deze werkhervatting verduurzaamt en de kans op terugval

zo klein mogelijk maakt.  Kies vooral wat het beste past bij jou, je werknemer en je organisatie. 

Teamleider Natalie: “Nazorg hoort er ook bij voor leidinggevenden. Het verzuimdossier is dan wel dicht, want iemand werkt tenslotte weer, maar het kan nog steeds veel met iemand doen. Ik probeer een klimaat te creëren waarin ze langer om hulp mogen blijven vragen. En samen blijven evalueren. Dat je even terugkijkt en vaststelt: Hebben we dit nou goed gedaan met elkaar?”  

Klik op elke tip voor uitleg en praktische checklists.

Blijf aandacht houden

Ook als de werknemer weer begonnen is, is het belangrijk om contact te blijven houden. Wees alert op risico’s, zoals toename van de werkdruk, en op uitvalsignalen, zoals kort frequent verzuim en de neiging tot terugtrekken.  

  • Houd interesse in de situatie van de werknemer.  
  • Vraag na of werkaanpassingen nog steeds werken en nodig zijn. 
Zorg voor een fijne en veilige werkomgeving

Een goede werkomgeving gaat natuurlijk verder dan fysieke veiligheid alleen. Ook mentaal moet het comfortabel zijn. Met deze pijlers zorg dat elke werknemer z’n functie aan blijft kunnen en schep je de voorwaarden voor duurzaam herstel. 

  1. Communiceer open met iedereen. Moedig medewerkers aan om feedback te geven als zaken niet goed gaan en om eventuele zorgen te uiten.  
  2. Een positieve werkcultuur helpt. Moedig samenwerken en respect voor elkaar aan. Laat weten dat je werknemers waardeert.
  3. Stimuleer groei. Informeer of alle medewerkers de juiste middelen hebben om hun werk goed te kunnen doen. Bied training en ontwikkelingsmogelijkheden aan. 
  4. Draag bij aan de werk-privébalans. Moedig medewerkers aan met regelmaat een pauze te nemen.  
  5. Fysieke veiligheid is een randvoorwaarde. Zorg dat de werkomgeving veilig is en voldoet aan de wettelijke normen met goede verlichting, ergonomische werkplekken en veilige apparatuur. 
  6. Creëer vertrouwen. Zorg dat medewerkers zich veilig voelen om vertrouwelijke zaken te bespreken, zoals persoonlijke problemen of conflicten op de werkvloer. Houd deze informatie vertrouwelijk en wijs een vertrouwenspersoon aan. 
Maak een vast verzuimprotocol

Het verzuimtraject zit er nu voor het grootste deel op. Deze ervaring maak je waardevol door nu je eigen verzuimprotocol op te stellen.

  • Vraag aan je bedrijfsarts of verzuimverzekeraar of zij een voorbeeldprotocol hebben.
Nieuwe ideeën voor preventie

Het is goed mogelijk dat het re-integratietraject voor je werknemer je inzichten heeft gegeven voor preventie. Dan is dit een mooi moment om daar werk van te maken.

Bekijk op deze website wat jij kan doen aan preventie in je organisatie.

Het is belangrijk om te blijven evalueren, óók na de werkhervatting. Onderstaande video laat zien hoe je dit gesprek effectief aanpakt.

Zo evalueer je na de werkhervatting

Logo Amsterdam Umc Zonmw Logo Footer Img 3 (2)