item.Title

Aandacht voor spieren en gewrichten

Een werknemer met klachten aan spieren of gewrichten kun je op verschillende manieren helpen. Op deze pagina lees je hoe en krijg je

linkjes naar tools met de belangrijkste inzichten voor werkgevers én werknemers.

Werkgever André: “Een van onze kapsters heeft een schouderblessure, waarschijnlijk door een verkeerde werkhouding. Ze mag haar arm nu niet boven schouderhoogte bewegen. Nou, dan kom je in ons beroep best wel wat dingen tegen die ineens niet meer kunnen. Als werkgever moet je dan met creatieve oplossingen komen.”

Klik op elke tip voor meer uitleg:

1. Onderzoek de oorzaak

Ga in gesprek met de werknemer. Denkt hij dat het werk of de werkomstandigheden de klachten veroorzaakt hebben? Dat is belangrijk om te weten. Onderzoek laat namelijk zien dat iemand minder goed re-integreert als hij denkt dat klachten werkgerelateerd zijn.

Vraag vriendelijk door. Moedig je werknemer aan te vertellen waar behoeften en uitdagingen liggen. Misschien is tillen lastig, of ver lopen, lang staan, verkeerd zitten, veel en lang achter het scherm werken – het zijn allemaal zaken waar vaak een mouw aan te passen is. Door ergonomische apparatuur te installeren bijvoorbeeld. Maar ook zonder investeringen, door rustperiodes anders of regelmatiger te plannen. Zo verminder je vermoeidheid en voorkom je pijn. Bespreek met elkaar wat er mogelijk is.

2. Verbeter de werkplek

Bedenk welke aanpassingen terugkeer vergemakkelijken. Soms bieden ergonomische aanpassingen, zoals een hoger bureau of een andere stoel, of het inrichten van een thuiswerkplek verlichting. Ook hulpmiddelen om bijvoorbeeld te tillen of afstanden te overbruggen, kunnen de belasting op de spieren en gewrichten verminderen. Zo vergroot je het comfort en maak je de werkvloer gezonder.

Soms ligt de oplossing, heel eenvoudig, in heldere communicatie. Collega’s informeren, zodat ze elkaar kunnen helpen waar nodig, kan ook veel verlichting brengen. Doe dit wel altijd in overleg met de werknemer zelf. Zie onderstaande afbeelding met inspiratie voor werkplekaanpassingen:

Bron: Bert van de Wijdeven, Bart Visser, Joost Daams, Paul (P.F.M.) Kuijer. A first step towards a framework for interventions for individual working practice to prevent work-related musculoskeletal disorders: a scoping review. BMC Musculoskelet Disord 24, 87 (2023).

 

3. Initieer een driegesprek

Elke werknemer heeft weer andere behoeften. Je komt snel tot de kern in een driegesprek met de werknemer en een deskundige. Dit kan de bedrijfsarts zijn, een ergotherapeut of bijvoorbeeld een arbeidsdeskundige. Met elkaar bespreek je de situatie grondig en krijg je meteen advies en begeleiding op maat.

Hoe TOP werk jij? Deze tool helpt je met een handig stappenplan de risico’s op de werkvloer in kaart te brengen en bespreekbaar te maken. Hier vind je ook simpele ideeën, casevoorbeelden en een handige toolbox met inspirerende initiatieven die het beweegbewustzijn onder je mensen vergroot (organiseer ook eens een Beweegbingo!).

Lichamelijke Belasting Campagne 415 X 177
UWV Foto

 

Checklist van het TNO: Het TNO geeft je de overzichtelijke Checklist Fysieke Belasting, die je helpt klachten en uitval te voorkomen.

Je doet het niet alleen: Specialisten als de bedrijfsarts, de ergotherapeut en arbeidsdeskundige hebben verstand van ergonomie:

    • het optimaliseren van de werkplek;
    • het verstrekken van hulpmiddelen;
    • of het aanpassen van de werkmethoden.
Extra optie foto
Logo Amsterdam Umc Zonmw Logo Footer Img 3 (2)